1. A biológiai rendszerek makromolekulái: szénhidrátok, lipidek és fehérjék. Felépítésük, szerkezetük, funkciójuk az élő szervezetekben. A fehérjeszintézis.
2. Az örökítőanyag felépítése, szerkezete. A genetikai információ kifejeződése. Az örökítőanyag változása, a változás következményei.
3. A pro- és eukarióta sejt felépítése (A valódi és az ősbaktériumok sejtjeinek jellegzetességei. Az állati, növényi és gombasejt jellemzői, sejtalkotók.)
4. Lebontó folyamatok (makromolekulák aerob és anaerob lebontása). A légzés. (Sejtszintű folyamatoktól a légzőrendszer működéséig)
5. Felépítő folyamatok (A makromolekulák szintézise és tárolása az állat- és növényvilágban)
6. Mozgás az élővilágban (mikrobák, növények és állatok hely- és helyzetváltoztató mozgástípusai)
7. Homeosztázis fenntartása (Az állatok kiválasztása, keringése). A növények só- és vízháztartása, anyagtranszportja.
8. Szabályozó rendszerek (neuroendokrin rendszer, idegrendszer, növényi hormonok)
9. Szaporodás, szaporító szervrendszerek az állatvilágban, növények szaporodása, humán egyedfejlődés, hormonális vonatkozások
10. Az információ átadás az élővilágban (sejt-sejt közötti és egyedek közti kommunikáció)
11. Populációk és közösségek: elemi kölcsönhatások, a közösségek szerveződése
12. A biodiverzitást veszélyeztető tényezők: antropogén fragmentáció, klímaváltozás, biológiai invázió
13. Az élőlények és a vírusok rendszerezésének alapjai. Faj és fajképződés.
14. Az élőlények elterjedése, az elterjedésre ható tényezők. A Homo sapiens kialakulása.
15. Az ember egészsége (az egészséges életmód, az egészséget befolyásoló külső és belső tényezők)